ARTICOL

O tehnică de comunicare și o întâmplare din sala de curs

M-a lăsat doar să mă prezint și să introduc subiectul întâlnirii noastre: un curs de doua zile, numit Antrenamentul comunicării.

„Andreea, a început, oricât de fermecătoare ai fi, eu pur și simplu nu pot sta aici doua zile să ascult lucruri pe care le știu. Iarta-mă, te rog, a continuat el cu onestitate, dacă fix ție îți fac asta. Spune-mi ceva, ceva nou ce eu să pot folosi de mâine și care să îmi folosească cu adevărat. Nu mă înțelege greșit, am fost la multe cursuri de comunicare, am învățat câte ceva. Daca deranjez și colegii mei vor să continuați dupa program, eu mă retrag, am oricum multe de făcut. Dar nu m-am putut abține-vreau să stau aici, dar convinge-mă, învață-mă ceva nou și bun.

Un bărbat cu părul grizonat, cu trăsături încă tinere. Emana autoritate și inteligență și părea obișnuit să conducă. Îmi bătea inima cu putere. Ca trainer, in sala de curs, ești pus în tot felul de situații. Este nevoie de viteza de reacție, de experiență în lucrul cu oamenii, de flexibilitate și multă psihologie ca să faci față cu bine tuturor situațiilor.

Am simțit onestitate și o ușoară oboseală în vocea lui. O secundă am gândit că îl pot invita să urmăreasca și să participe la tot programul de două zile, alături de colegi, dar indirect aș fi recunoscut că nu am nimic nou sau util de spus. Tăceam privind sala-11 manageri din sistemul bancar, 2 femei și restul bărbați. Mă priveau toți-unii cu atenție, alții neutri, doi- trei amuzați, relaxați.

Am spus atunci: există o tehnică pe care eu o folosesc și o apreciez mult. Necesită antrenament și răbdarea de a asculta. Am să ți-o împărtășesc acum-ea era in programul nostru inclusă în ziua de mâine, dar mâine, dacă totul este ok, o vom exersa mai mult practic. Dacă o știi, ești liber să pleci, dacă este nouă și destul de interesantă pentru tine, atunci rămâi și îmi permiți să derulez cursul așa cum este cel mai potrivit pentru colegii tăi, care nu au experiența ta. Unii dintre ei sunt pentru prima dată la un curs de comunicare, corect? Câțiva au ridicat mâna ca semn de confirmare. Ei, pentru ei multe vor fi noi, așa că am te iau co-trainer pe parcurs și am să te invit să ne împărtășești din experiența ta. E bine așa?, am zâmbit cu căldură. Îmi era simpatic și îl apreciam pentru curajul său si pentru onestitatea față de el, în primul rând. Plus, apreciez mult oamenii direcți.

Cunosc multe tehnici care pot fluidiza comunicarea, desigur. Ce am ales eu pentru acel om a fost tehnica CEDFE învățată de la medicul psihiatru american de origine franceză David Servan Schreiber. El o numea metoda de a asculta cu inima (ascultarea, ca parte a comunicării ocupă parte importantă în cursul meu, căci suntem restanțieri la capacitatea de a asculta cu adevărat) și, la rândul său, auzise de tehnică de la Stuart si Liberman-un psiholog si un medic de familie.

David Servan Schreiber a fost cel care a popularizat-o cu adevărat în cartea sa Vindecă depresia, anxietatea fără medicamente. 

Tehnica lor constă în cinci întrebări succesive, care ne pot ajuta să auzim și să vedem cu adevărat pe cei cu care comunicăm.
C – „Ce s-a întâmplat?”. Întrebăm și ascultăm, chiar dacă vedem noi înșine ce s-a întâmplat. Doar că noi vedem prin propriile filtre….
E – „Emoţia”. Ce ai simțit când acel lucru s-a întâmplat? Așa-i că sunt rari oamenii atenți la ceea ce simte celălalt?…
D – „Dificultate maximă”. Care a fost lucrul cel mai dificil al experienţei? Ce a fost cel mai greu pentru tine în toată povestea asta?
F – „Face faţă”. După ce emoţia a fost eliberată, o întrebare de genul „Ce te ajută să faci faţă?” poate scoate la lumină resurse surprinzătoare, departe de ceea ce am putea crede noi că ajută. Ce te-a ajutat să faci față? Cum ai reușit? Aduce claritate și celui întrebat și celui care întreabă.
E – „Empatie”. Este întoteauna util ca la sfârşitul unei discuţii să ne exprimăm sincer sentimentele pe care le-am avut în timp ce ascultăm, ce stări şi sentimente am împărtăşit cu persoana din faţa noastră. Eu numesc acest pas „reacție pozitivă” . Este un pod de comunicare minunat între doua persoane.
Am dat chiar exemplul folosit de David Servan Schreiber în cartea sa-interviurile făcute în Kosovo, în special cel cu o femeie al cărei soț fusese executat de față cu ea și soțul ei. Psihologii folosiseră ca tehnică de interviu această metodă, fiind total surprinși de răspunsuri, dar și de conexiunea creată.
Eram la birou, scriam raportul de după curs, când am primit un telefon. Era cursantul meu. Te-am sunat să îți mulțumesc. Am si folosit tehnica, voiam să îți spun că mi-am făcut soția fericită. Mi-a zis că niciodată nu s-a simțit mai auzită ca acum. Eu tăceam impresionată. Trecusera doar o noapte și câteva ore de la terminarea cursului. Ce s-a întâmplat, caut eu să aflu. Haha, folosesti tehnica, râde el. Doar prima întrebare, mă apăr eu zâmbind.
M-a sunat aseara soția că i-a zburat roata in trafic, la iesirea din pasaj, la Băneasa. Ii tot spusesem să ducă masina la service, mai zicea ca se aude ceva, in fine. Nu s-a dus, eu nu m-am uitat, necazul s-a intamplat. Bine ca nu s-a ranit si nici nu a accidentat pe nimeni. Primul impuls  a fost să ii zic un ti-am zis eu, de cate ori ti-am zis si nu asculti, fir-ar a naibii de treaba, dar nu stiu, mi-am amintit de tehnica si am zis sa incerc. Ce s-a intamplat? Conduceam si apoi o smucitura si ….Ce ai simtit? Eram singura in mijlocul strazi, masinile treceau cu viteza, imi batea inima tare și imi venea sa plang. Nu stiam ce sa fac, pe cine sa sun, cum sa fac sa nu provoc un accident. Si tot asa, am ascultat si am vorbit cu ea. A plans un pic, s-a eliberat, am sfatuit-o ce sa faca, dar la final, îmi venea să plang un pic. Mi-a trimis un sms să îmi multumească-niciodată nu m-am purtat mai frumos cu ea, așa mi-a zis…..Atâta voiam să îți spun-tehnica functionează si iti multumesc pentru tact cu un magar batran. A fost o plăcere să te cunosc!
Bineinteles, te invit să folosești tehnica ori de câte ori ai ocazia.
Și să mă cunoști în sala de curs, vin cu drag dacă mă inviți.