ARTICOL
O tehnică de comunicare și o întâmplare din sala de curs
M-a lăsat doar să mă prezint și să introduc subiectul întâlnirii noastre: un curs de doua zile, numit Antrenamentul comunicării.
„Andreea, a început, oricât de fermecătoare ai fi, eu pur și simplu nu pot sta aici doua zile să ascult lucruri pe care le știu. Iarta-mă, te rog, a continuat el cu onestitate, dacă fix ție îți fac asta. Spune-mi ceva, ceva nou ce eu să pot folosi de mâine și care să îmi folosească cu adevărat. Nu mă înțelege greșit, am fost la multe cursuri de comunicare, am învățat câte ceva. Daca deranjez și colegii mei vor să continuați dupa program, eu mă retrag, am oricum multe de făcut. Dar nu m-am putut abține-vreau să stau aici, dar convinge-mă, învață-mă ceva nou și bun.
Un bărbat cu părul grizonat, cu trăsături încă tinere. Emana autoritate și inteligență și părea obișnuit să conducă. Îmi bătea inima cu putere. Ca trainer, in sala de curs, ești pus în tot felul de situații. Este nevoie de viteza de reacție, de experiență în lucrul cu oamenii, de flexibilitate și multă psihologie ca să faci față cu bine tuturor situațiilor.
Am simțit onestitate și o ușoară oboseală în vocea lui. O secundă am gândit că îl pot invita să urmăreasca și să participe la tot programul de două zile, alături de colegi, dar indirect aș fi recunoscut că nu am nimic nou sau util de spus. Tăceam privind sala-11 manageri din sistemul bancar, 2 femei și restul bărbați. Mă priveau toți-unii cu atenție, alții neutri, doi- trei amuzați, relaxați.
Am spus atunci: există o tehnică pe care eu o folosesc și o apreciez mult. Necesită antrenament și răbdarea de a asculta. Am să ți-o împărtășesc acum-ea era in programul nostru inclusă în ziua de mâine, dar mâine, dacă totul este ok, o vom exersa mai mult practic. Dacă o știi, ești liber să pleci, dacă este nouă și destul de interesantă pentru tine, atunci rămâi și îmi permiți să derulez cursul așa cum este cel mai potrivit pentru colegii tăi, care nu au experiența ta. Unii dintre ei sunt pentru prima dată la un curs de comunicare, corect? Câțiva au ridicat mâna ca semn de confirmare. Ei, pentru ei multe vor fi noi, așa că am te iau co-trainer pe parcurs și am să te invit să ne împărtășești din experiența ta. E bine așa?, am zâmbit cu căldură. Îmi era simpatic și îl apreciam pentru curajul său si pentru onestitatea față de el, în primul rând. Plus, apreciez mult oamenii direcți.
Cunosc multe tehnici care pot fluidiza comunicarea, desigur. Ce am ales eu pentru acel om a fost tehnica CEDFE învățată de la medicul psihiatru american de origine franceză David Servan Schreiber. El o numea metoda de a asculta cu inima (ascultarea, ca parte a comunicării ocupă parte importantă în cursul meu, căci suntem restanțieri la capacitatea de a asculta cu adevărat) și, la rândul său, auzise de tehnică de la Stuart si Liberman-un psiholog si un medic de familie.
David Servan Schreiber a fost cel care a popularizat-o cu adevărat în cartea sa Vindecă depresia, anxietatea fără medicamente.