ARTICOL

Un exercițiu permanent

attraction
Lumea este duală. Orice aspect am lua în discuție, el are atât nuanțe pozitive, cât și negative. Nu este nimic într-un singur fel. Totul este dual. Când sunt întrebată de ce sunt așa optimistă, cum de eman așa energie pozitivă, răspund că sunt așa, pentru că asta îmi aduce cele mai mari beneficii. Aș putea să fiu …realistă. Negativistă? Lipsită de speranțe? Resemnată? Rănită? Lucidă? Spuneți-i cum vreți. Sigur că aș putea, chiar ușor, căci am, ca să zic așa, dotarea necesară: un ascuțit simț al realității, lecturi bogate, cinism, luciditate, spirit critic de observație, capacitate mare de analiză și sinteză. Și aș avea și forța să conving și să motivez mulți oameni să vadă lucrurile așa. Dar la ce mi-ar folosi? Să îmi fie urât să trăiesc? Să simt mereu stres, tensiune, nemulțumire, resemnare poate, regret, ura, dezolare, dezamăgire, amărăciune? Ce fel de viața mi-aș rezerva? O supraviețuire în ape amare?
M-am angajat în schimb pe calea pe care nu umblă mulți-să fiu pozitivă, să nutresc optimism, să sufăr de paranoia inversată (click) și să îi mai și învăț pe alții cum să facă să simtă gustul vieții trăite din perspectiva aceasta.
„Problema este că, dacă ne blocăm în acest unic model de gândire, căutând mereu doar aspectele negative, chiar și paradisul poate deveni un iad. Mai rău, cu cât ne concentram mai mult asupra aspectelor negative, cu atât pierdem din vedere orice aspect pozitiv, adică acele lucruri din viață care ne fac fericiți și ne propulsează spre succes. Vestea bună este că ne putem antrena creierele să se concentreze pe găsirea aspectelor pozitive-acele posibilități ascunse în orice situație.
Dacă scanezi mereu lumea ca să găsești doar aspecte negative, plătești un preț important. Îți reduci creativitatea, îți ridici nivelul stresului și îți diminuezi motivația și capacitatea de a-ți realiza obiectivele.       (Avantajul fericirii, Shawn Achor)
Este o chestiune de exercițiu permanent, un dialog continuu pe care îl port cu mine. De exemplu: să zicem că este foarte cald afară, transpir, simt cum mă topesc. Pot să îngroș rândurile celor care se jelesc și suferă sau pot să caut și să găsesc beneficii. Transpir, ies toxinele, saună gratis, am să dorm la noapte ca un prunc! îmi spun și surâd. Sau mă gândesc la cât de bun va fi dușul, cât de reconfortant, cât de meritat. Car plase grele, simt că mi se dizlocă brațele din umeri. Îmi spun: ce minune că am mâini! Ce bine îmi prinde antrenamentul acesta, pun mușchii la lucru și ajung și acasă cu cumpărăturile. Bine că nu sunt în Africa să car apa sau saci cu orez sau capra pe umăr kilometri până la bordeiul meu!
Și așa mereu, cu orice lucru care tinde să mă necăjească la un moment dat.
Se numește recadrare. Sau găsirea unui beneficiu sau mai multe.
În orice situație m-aș afla, este imposibil să nu găsesc măcar un beneficiu. Aleg să mă concentrez pe beneficii, să văd lucrurile din această perspectivă, făcând ca mai tot ce mi se întâmplă să fie primit ca un dar. Și când primești daruri, manifești recunostința. Și practicând gratitudinea, eucharisteo, ajungi la bucurie…
Acest obicei, acest antrenament care mi-a intrat în sânge, alături de modul în care îmi cultiv relațiile cu oamenii mă ajută să rămân optimistă, să eman acea energie pozitivă pe care o remarcați atât de des la mine și care vă aduce zâmbetul pe buze.
„Știați că studiile spun că doar 25% din succesele la locul de muncă sunt determinate de I.Q?
75% din succesele joburilor sunt influenţate de nivelul de optimism, susţinere socială şi abilitatea de a vedea stresul ca o provocare, nu ca pe o ameninţare.
Dacă putem să ne creştem nivelul pozitivităţii, creierele noatre sunt cu 31% mai eficiente decât dacă ar fi negative, neutre sau stresate.
Suntem cu 37% mai buni la vânzări. Doctorii sunt cu 19% mai rapizi, mai precişi la găsirea diagnosticului corect atunci când gândesc pozitiv, faţă de negativ, neutru sau stresat.
Dacă putem găsi o cale de a deveni pozitivi în prezent, creierele noastre vor funcţiona cu mai mult succes căci putem munci mai repede, mai mult şi mai inteligent. „
( Shawn Achor, aici)
Putem face acest lucru, învățând și practicând. Dopamina, care pluteşte în sistemul nostru când suntem pozitivi, are două funcţii. Nu doar ne face mai fericiţi, ci activează toate centrele de învăţare din creier, permiţându-ne să ne adaptăm diferit la lume. Este știut deja că nu ceea ce se întâmplă în lume ne afectează, ci modul în care noi ne raportăm la ceea ce se întâmplă.