ARTICOL

Când îți găsești vocea, îți găsești scopul

Vocea se poate nu doar auzi, ci și vedea. Când spunem că se poate vedea ne referim la semnele pe care corpul fizic le oferă pentru a decodifica vocea noastră. Specialiștii în lucrul cu vocea „văd” vocea impregnată în postură, expresiile faciale, forma corpului, semnele de pe gât care pot arăta cum vorbim. Există semnale vizibile care ne vorbesc despre ce se întâmplă cu vocea pe interior. Vocea este o activitate psihofizică, nu vom putea niciodată separa funcţia vocală de cea a muşchilor, a emoţiilor sau a personalității vorbitorului.

Când vorbim de fizicalitate ne referim la tot corpul şi nu numai la muşchii feței cum de cele mai multe ori se procedează în cursurile de dicţie. Vocea nu se reduce la dicţie chiar din contra în situațiile în care se insistă cu exercițiile de dicție fără a lucra direct cu vocea, de cele mai multe ori se tensionează mușchii feței și corzile vocale, inutil. Un al doilea element în lucru cu vocea este folosirea imaginaţiei.

Kristin Linklater, un nume în voice coaching-ul internaţional accentuează folosirea imaginaţiei ca limbaj primar de schimbare vocală. Afirmaţia aceasta este sprijinită şi de studiul în neuroştiinţe efectuat de cercetătorul Antonio Damasio care vorbeşte despre legătura directă dintre folosirea imaginaţiei şi conceptul de lărgire a conştiinţei. În plus studiile şi specialiştii în neuroştiinţe au arătat foarte clar că vorbitul în public fără să te simţi judecat/ă ca de asemenea şi cântatul ne aduc o stare de bine (neurotransmiţătorii se conectează pe căi diferite activând lobul temporal drept, eliberându-se endorfinele care ne fac să fim mai creativi şi să ne simţim fericiţi).

Dacă aveţi copii mici, e important să ştiţi că antrenamentul muzical îi ajută enorm. Un al doilea factor este constituit de bilingvism. Copii care se nasc în familii cu părinţi de naţionalităţi diferite sau au părinţi emigranţi şi devin bilingvi în primii anii din viaţă îşi antrenează materia albă a creierului păstrându-i integritatea la o vârstă înaintată. Dar asta se întâmplă şi dacă învăţaţi o limbă străină la o vârstă matură. Important este să nu vă opriţi din învăţat pe motivul că sunteţi prea în vârstă. În următorii zece ani probabil acesta va fi deja un concept învechit, dacă nu este deja.

Deși repetiția unei rutini in lucrul cu vocea poate părea plictisitoare și obositoare, ea este necesară întrucât se creează o legătură cu corpul fizic ceea ce constituie un lucru de bază în învățare, până în momentul în care corpul preia acea deprindere ca obișnuință și apoi ca automatism (reflex). Ca durată de timp până ce corpul conștientizează și asimilează schimbările durează în jur de un an de zile dar asta depinde de fiecare în parte și implică un exercițiu continuu și se adresează în principal – dar nu numai – actorilor, speakerilor profesioniști, profesorilor, trainerilor și tuturor celor care își folosesc vocea constant în relaţie cu un public mai larg . După o perioadă de inactivitate de 4-8 săptămâni beneficiile fiziologice se pierd, de aceea se recomandă celor care chiar vor să obțină rezultate durabile să își acorde timp de pratică și să aibă răbdare cu ei înșiși/ele însele. Asta nu înseamnă că după patru ședințe nu se obțin rezultate, dar bineînțeles că sunt în raport cu timpul investit și e necesar să fie întreținute printr-o practică recurentă.

Lucrul cu vocea pleacă în primul rând de la respiraţie, detensionarea muşchilor corpului, învăţarea a ce înseamnă suport, eliberarea sunetelor, găsirea rezonanţei şi la final articulaţie şi dicţie. Toate acestea se completează cu încredere în persoana cu care alegeţi să lucraţi care dacă este un profesionist/ă va avea grija necesară să va facă să vă simţiţi confortabil când o să vă ceară să scoateţi sunete care pot să pară ciudate.

 Munca cu vocea este complexă şi nu are o reţetă fixă ci se schimbă pentru fiecare. Dar un lucru este cert şi anume: cu cât pui mai puţină presiune pe tine să îţi iasă cu atât vei grăbi procesul, cu cât vrei cu orice preţ să îţi iasă doar îţi vei prelungi agonia şi îţi vei alunga vocea.

Se spune că atunci când îţi găseşti vocea interioară îţi descoperi sensul şi scopul în viaţă.

Din experienţă vă pot spune că benefiicile pe termen lung a muncii cu vocea se reflectă în a-ţi susține propriile idei și puncte de vedere cu succes şi pasiune.